Blog

Trudno wyobrazić sobie prawdziwą, wyjątkowo smaczną pizzę bez ciągnącej się warstwy aromatycznego sera. To właśnie ser, rozpływający się na chrupiącym cieście i otulony sosem pomidorowym, decyduje o tym, czy pierwsze kęsy wywołają uśmiech zachwytu. Ale jaki ser do pizzy wybrać, by stworzyć kulinarne dzieło sztuki? Świat pizzy to bogactwo różnych rodzajów – od wyrazistego cheddara, […]

Nic nie kusi bardziej niż widok idealnie wypieczonej pizzy – chrupiący spód pizzy, roztopiony ser i aromat świeżo upieczonego ciasta unoszący się po całym domu. Jednak aby upiec pizzę w domowym piekarniku, trzeba poznać kilka sekretów. Czas pieczenia pizzy, grubość ciasta, sposób wyrabiania oraz odpowiednie przygotowanie kamienia lub blachy – wszystko to wpływa na ostateczną […]

Historia pizzy sięga starożytnej Grecji, gdzie mieszkańcy spożywali płaskie placki wzbogacone suszonymi ziołami, oliwą i serem, stanowiące pierwowzór dzisiejszego włoskiego przysmaku. Grecy jako pierwsi docenili smak wypiekanych placków, które stanowiły podstawę ich diety. Jednak to Włosi nadali pizzy nazwę i formę, którą znamy dzisiaj. Najstarsza wzmianka o pizzy pochodzi z dokumentu z 997 roku, gdzie […]